Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: [filmy] Co Ostatnio Obejrzeliśmy
Magiczne Forum > Kultura > Kultura
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65
em
nah, niewygodne to jak się ma drugą parę oku na nosie, jeśli nie siedzi się na samym środku, to na brzegach ekranu obraz się rozjeżdża, a twórcy tych filmów mają irytującą skłonność do uwypuklania elementów, na które nie ma ostrości (wszystkie te pływające kwiotki) i przez to jak człowiek próbuje na nie patrzeć, to dostaje zeza

o alicji już się nagadałam (nawet trochę za dużo) jak magiczne było offline, już mi się więcej nie chce

widziałam ostatnio rewers, który byłby love, gdyby nie ostatni kwadrans
PrZeMeK Z.
Burton najwyraźniej nie tylko nie zrealizował konwencji Krainy Czarów, ale tak bardzo dążył w kierunku "normalnego", strawnego dla przeciętnego widza filmu, że wyszedł banał. Przecież psychodelę można zbudować tyloma środkami - choćby jakimś natrętnym powtarzaniem przez postacie tych samych kwestii, jeszcze silniejszą deformacją proporcji elementów tego świata (niedopasowanie wzrostu Alicji było ładne), jakimś bezczasem tego wszystkiego, jak pisze Katon. Sam nie wiem, jak jeszcze, nie jestem reżyserem, ale czuję, że się dało.
Najbardziej jednak chyba zawiodło mnie, co wyciśnięto z pomysłu pt. "Alicja trzynaście lat później". Sam pomysł ma duży potencjał i kiedy padła kwestia "Wydaje się, że nic nie pamięta z poprzedniej wizyty", miałem nadzieję, że film pójdzie w tym kierunku. Cóż, poszedł, ale po linii najmniejszego oporu. Rozważania, czy to aby ta Alicja, snuły się sobie bez konsekwencji, pod koniec bum - tak, to ty! Dziesięć sekund retrospekcji. Koniec.
Już nawet nie domagam się faszerowania filmu odniesieniami literackimi do pierwszej wizyty Alicji, bo to może zadanie bardziej dla literatury, która ma czas na takie zabawy, ale coś można było zrobić. Skoro to film o dojrzewaniu, to może zarysować wyraźnie konflikt między Czerwoną a Białą Królową jako starcie niedojrzałości z dojrzałością? O ile Czerwona jako dziecinne próby podporządkowania sobie świata jeszcze by zagrała, o tyle Biała była dla mnie zupełnie nijaka. Dojrzałość to to nie była.
"Alicja" aż się prosi, żeby ją nafaszerować symbolami, jakoś przewrotnie zinterpretować. Szkoda.

Trochę ładnych scen było, podobała mi się mała Alicja i charakteryzacja Kapelusznika (no i Czerwona Królowa), ale to są raczej drobiazgi.
em
american history x i 25th hour

edward norton is my new crush, a poza tym to dobre filmy były
Eva
Oh, Edward, he's on the list.

A Primal Fear widziałaś? Przymknąć oko na Richarda Gera, który gra Richarda Gera, który jest prawnikiem i można zdecydowanie dać się rzucić na kolana Edwardowi i błagać o więcej.
owczarnia
Nie gadaj, w "Lęku..." Gere też był niezły. W ogóle świetny film.
Child
american history x
+1
Eva
QUOTE(owczarnia @ 15.03.2010 12:19)
Nie gadaj, w "Lęku..." Gere też był niezły. W ogóle świetny film.
*

Uściślijmy. Jeśli chodzi Ci o 'Gere też był niezły jak na niego' to się zgodzę. Jeśli miałby być uniwersalnie niezły - nie czarodziej.gif
em
primal fear i fight club muszę jeszcze zobaczyć
choć nie wiem, czy dominik mi je ściągnie, po tym, jak zachwalałam dziś klatę edwarda <3
Eva
Zrób tak jak ja - wpisz go na listę i spokój! Poza tym nie dajmy się zwariować, kobieta ma prawo do odrobiny eye candy from time to time. Jeszcze a propos Eda - Leaves of grass, Edward w podwójnej roli, warto obejrzeć choćby dla widoku Nortona z bongiem, ach.
Avadakedaver
ja też mam krasza na nortona. jakiś czas.
owczarnia
Norton jest dobry na wszystko, a jak mi smutno to sobie włączam "Zakazany owoc". Właśnie na Filmwebie sprawdziłam, że widziałam z nim trzynaście filmów ohmy.gif. "Hazardziści" są jeszcze bardzo fajni z takich lżejszych.
em
come on! zebrałam opieprz od d. i potem od iny i od soni, że nie widziałam żadnego filmu z nortonem, you're not helping
jak pojadę do domu, to sobie ściągnę filmografię, o. a póki co chyba zmontuję sobie jakąś tapetkę czy coś
Eva
Ode mnie też zgarniesz o ile nie przysięgniesz tu i teraz obejrzeć jak najszybciej Primal fear'a!
Lilith
kim jest Dominik? aż się zalogowałam z wrażenia ;]
Avadakedaver
Marcin Dominik którego jestem przełożonym? naaah...
tak tak, teraz jestem kierownikiem ochrony smile.gif
em
*unosi prawą rękę*
uroczyście tu i teraz przysięgam obejrzeć primal fear asap!

Ewcia, my to się umówimy robótkowo :>

also, offtop!
Avadakedaver
you mean like... handjob?
em
man, you're disgusting.
Avadakedaver
user posted image
Eva
Nadal nie wiemy kim jest tajemniczy Dominik, a bardzo chcemy (znaczy ja i Lew Nikołajewicz).
em
ależ to nic ekscytującego, ten Dominik. ot, filmy mi ściąga czasem rolleyes.gif
Lilith
hehehe
no to zapraszam! czarodziej.gif
owczarnia
Rewers. Rewelacja! Polskie kino potrzebuje takich filmów niczym kania dżdżu. Świetny pod każdym względem, dopracowany, wybornie zrealizowany i zagrany. Dawno nie widziałam nic tak smakowitego w naszym wykonaniu.
owczarnia
Paranormal Activity. Nie, ten film jednak zupełnie nie jest straszny.
PrZeMeK Z.
QUOTE(owczarnia @ 22.03.2010 17:07)
Rewers. Rewelacja! Polskie kino potrzebuje takich filmów niczym kania dżdżu. Świetny pod każdym względem, dopracowany, wybornie zrealizowany i zagrany. Dawno nie widziałam nic tak smakowitego w naszym wykonaniu.
*

Jestem na świeżo i chociaż aż takimi superlatywami bym może tego filmu nie określił, to faktycznie - dobry i potrzebny. Strasznie mnie nudził z początku, kiedy ta historia wydawała się zmierzać donikąd, ale im dalej, tym było lepiej.
Podoba mi się to, że wzięto PRL i użyto jej po prostu jako elementu fabuły, fragmentu świata przedstawionego. Bez moralizatorstwa, bez powielania starych tematów, bez sentymentu. To znaczy, że można o PRL normalnie smile.gif
Bardzo dobra muzyka.

Widziałem jeszcze V for Vendetta. Widać było w strukturze filmu, że to na podstawie (było nie było) literatury smile.gif To zresztą komplement z mojej strony. Sprawnie zrobiony, dynamiczny, ładny wizualnie. Bawiłem się zaskakująco dobrze :]

Coś strasznego, jeszcze parę takich wypadków i zacznę lubić filmy.
abstrakcja
O tak, Rewers ! wink2.gif
em
przerwane objęcia, które mi się nie podobały praktycznie wcale
odejdź raz na zawsze, które było świetne
vicky cristina po raz setny, uwielbiam

chcę iść na nowego allena!!!
harolcia
A propos nowego Allena, mam go od kilku miesięcy na kompie i nadal nie obejrzałam... Może teraz się zbiorę i dokończę.
Eva
QUOTE(em @ 15.04.2010 19:22)
chcę iść na nowego allena!!!
*

Ja też, a zupełnie się spłukałam na ciuchy i nie mam na kino.
PrZeMeK Z.
Przyjedź do Krakowa, fundnę Ci.
Child
pick 'er up!

Boondock Saints 2: Child's seal of approval wink2.gif
Eva
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 16.04.2010 19:56)
Przyjedź do Krakowa, fundnę Ci.
*

Będę za tydzień, trzymam za słowo. czarodziej.gif
Child
Jak to leciało? Kino, kolacja... ;P
managarm
Saints 2 srednie.

Shutter Island - wreszcie jakis dobry film w tym roku. smile.gif

PrZeMeK Z.
QUOTE(Child @ 16.04.2010 22:50)
Jak to leciało? Kino, kolacja... ;P
*

... KRYZYS.

A w temacie - Monty Python and the Holy Grail byłby pewnie śmieszniejszy, gdyby człowiek nie znał już przedtem wszystkich co lepszych cytatów tongue.gif
Chyba się wybiorę z Aleksiejem na to Shutter Island całe.
Eva
Przemysławie, chcesz przez to powiedzieć, że pragniesz być przyczyną kryzysu w mym związku? Hmmm, chyba trzeba będzie to w trójkę przedyskutować.

Ja niestety oglądam znów filmy, które już kiedyś widziałam - Love Actually po raz dwudziesty już chyba, ale za to w towarzystwie doborowym, Julie & Julia tym razem w wersji małoekranowej (Meryl Streep zachwyca nadal, ach, moja miłość niespełniona).
Child
... KRYZYS.
Kopulacja! D:

Albo kompromitacja, ale to już indywidualna sprawa, w którą wolę się nie zagłębiać.

Saints 2 srednie.
A chcesz naleśnika z rozpierdolem? ;P
managarm
Jedynce do piet nie dorasta turned.gif
Child
Nikt nie twierdził, że dorasta =P
Cherlai
Jutro idziemy do kina
Film polskiej produkcji z 2007. Do niedawna nie było o nim ani słychu, ani widu. Bardzo mnie poruszył - zwyczajnie, po prostu. Pokazuje widzowi, jak wszystkie plany, pragnienia i nadzieje ludzi (zwłaszcza młodych) zostają brutalnie ucięte przez wojnę. Świetnie pokazuje, jak wszyscy śpieszą się, by pozałatwiać swoje sprawy już dziś ze świadomością, że jutro mogą nie żyć. Kwieciński i Stawiński odwalili kawał dobrej roboty. Brawo!

Ps. i Pawlicki oczywiście blush.gif
em
mnie się też w 2007 podobał
(było widu i słychu tak co pół roku mniej więcej - na wybuch i na koniec wojny - w tvp. tak mi się przynajmniej kojarzy. w tv widziałam ze dwa razy co najmniej)
GrimmY
QUOTE(managarm @ 17.04.2010 13:38)
Saints 2 srednie.

Shutter Island - wreszcie jakis dobry film w tym roku. smile.gif
*

w sumie w porządku, ale jak zwykle zepsuli film tym, że ermm suspensu można było się domyślić po trailerze (in b4 'book of eli').

nowy allen trzyma się nieźle, w sumie najbardziej ciekaw byłem występu larrego davida, jako że faceta kojarzyłem tylko ze spłodzenia seinfelda w formie serialowej. ujdzie.
PrZeMeK Z.
Obejrzałem wreszcie stare Gwiezdne Wojny. Za stary jestem na te filmy tongue.gif
Avadakedaver
myślę, że to one są za stare na ciebie smile.gif
Eva
Na to nigdy się nie jest za starym.

Frazes, moja droga, tylko frazes.
P.
PrZeMeK Z.
Nowe mniej mi się podobały, nawet miło ładniejszych efektów.
Eva
Czyli jest jeszcze dla Ciebie nadzieja (bo nowe to kupa ;) )
hazel
Wojna polsko-ruska. Nie wiem, co Masłowska miała na myśli pisząc książkę, ani tym bardziej co miał na myśli reżyser kręcąc ten film. Ale niektóre teksty po prostu miażdżą psychikę.

Przyrząd piśmienniczy firmy "Wytwórnia Piasku"!
P.
harolcia
Jak dla mnie, to cały film jest miażdżący. Spodziewałam się chyba czegoś innego i się zawiodłam. Film totalnie mi sie nie podobał. Co nie zmienia faktu, że Szyc i niejaki Firlet zagrali świetnie.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.