To potem pakujesz do kartonu wszystkie materialy z ktorych sie uczylas i wysylasz do mnie.
Bo ja nic nie umiem, a musze to zdac nie tylko ambicjonalnie.
A nie, przepraszam. Wiem ze Gaugin wyewoluowal z impresjonizmu do synkretyzmu XP
Gauguin dziecko. czyta się Gogę.
czołowy przedstawiciel postimpresjonizmu. ale ze środowiska impresjonistycznego się wywodził, a jakże.
Syriusz_Black
16.12.2005 23:12
No to Sumiko powodzenia

Ja w poniedziałek piszę historię rozszerzoną... to będzie porażka... w sumie coś tam umiem, ale nie zadowalająco. Muszę jeszcze sporo nadrobić.
Mam przeczucie, że będzie coś o Powstaniu Warszawskim, albo coś o obozach zagłady. (Davies "Powstanie' 44" czeka na mnie przez sobotę i niedzielę...)
mam nadzieje ze nie bedzie nic z II polowy XX w bo do tego jeszcze nie przerabiałam. Teraz musze sobie co nieco powtorzyc bo trochę mi sie miesza. ( a historia jest mi bardzo potrzebna na studia)
A tak BTW do dlaczego na rozszerzonym polaku był Karpiński, skoro nie ma go w standardach, hę?
avalanche
17.12.2005 13:35
ale on był w tekście tylko. nikt nie kazał ci pisać o nim wypracowania ;p
EDIT: wydawało mi sie ze tam pisze Kapuściński O.o ta matura mnie wykańcza
Nie o nim tylko o jego wierszu

ale zeby zrobic analizę i interpretacje trzeba wiedziec troszkę o autorze
dominisia888
17.12.2005 13:48
no wlasnie trzeba bo wymagaja przewaznie w interpretacji i analizie kontekstu biograficznego..
wy zbyt mądrzy jak na mnie jesteście....ja tam jestem dumny z tego że wiedziałem że 8 razy za = anafora
dominisia888
18.12.2005 00:19
zaraz tam za madrzy

ja maturke zdaje za rok a polski i tak podstawowy bo na gospodarke przestrzenna nie jest brany pod uwage

cale szczescie
a ja do matury to mam jeszcze trochę czasu wiec bez paniki... ale nauczyciele to tak się zachowują jakbyśmy mieli w tym roku zdawać... a nie za dwa lata...

ale cuż...
polski / niemiecki / angielski / matma / fiza <-- ja się zadeklarowałam, że to to bede zdawać... może jeszcze gegre dorzuce ale to to jeszcze niewiem...
dominisia888
18.12.2005 12:10
az tyle?? ja zdaje 3 obowiazkowe polski, angielski i matme (rozszezone, poza polskim rzecz jasna) i jako dodatkowe geografie... jesli chcesz uslyszec rade to nie ma sensu zdawanie tylu przedmiotow ilu mozna... bo tylko sie nameczysz a uczelnie biore pod uwage jeden albo dwa...
a kto powiedział, że na rozszerzonym maja być wiersze przerabiane na lekcjach? zazwyczaj dawają takie których nie znamy zebysmy mogli sie wykazać z interpretacją.
W tym wypadku byly Dziady, a ten drugi to ja bodajże w 2 klasie przerabiałam wiec ta matura rozeszerzona nie byla trudna.
ale jutro hista... a ja nic nie umiem
coś czuje ze to bedzie niezła pomiana
z wybieraniem tylu przedmiotów na maturze to ja bym uważała. Lepiej wybierz takie naprawde Ci potrzebne, bo potem mozesz sie nie wyrobić z nauką. A musisz wiedziec ze te 3 obowiazkowe musisz zdać zeby miec zdana maturę.
Ja jeszcze jako dodatkowy przedmiot wybrałam WOS, w którym czuje sie o wiele pewniej niż z historią.
Widzę, że wybrałaś takie same przedmioty jak ja

(niech zgadnę, chcesz isc na prawo?

)
Wos to dla mnie bedzie porażka, już to widzę. Jutro zdaje histrę i mam nadzieje, że jakoś to będzie...
Nikt nie powiedział, że wszystko trzeba przerabiac na lekcji, ale w standardach powinno być, bo po co by je pisali? (tak mówila moja polonistka)
A tak w ogole to ja nie już nie mogę tego słuchać. Wszyscy tylko matura i matura. Może porazmawiamy na jakiś bardziej wesoły temat. Kiedy i w jakim miejscu macie studniówki??
ja mam 3 lutego w Aztece (Stare Budkowice) k. Opola
sie nieźle zapowiada
a jak tam polonez już wyćwiczony?
tak wybieram się na prawo

moze jeszcze politologia
my w ogole nie cwiczylismy jeszcze. Będzie śmiesznie bo już mało czasu zostało. Dobre jest tylko to, że jestem w meskiej klasie, więc mam szeroki wybór partnera:) Ja mam w Heweliuszu w Gadańsku głównym. To podobno tragiczne miejsce. Mało miejsca, jedzenia i alkoholu
Też wybieram się na prawo, chociaż w głębi duszy wolałabym na historie( zobaczymy jak wyjdzie)
Pawelord2
18.12.2005 14:05
ta matura...eh, niby proste ale jednak ;] rozszerzony angielski, czytanie które zawsze uznawalem za swoja domene troche mnie zaskoczyło ;] no ale, nie powinno byc tragicznie ;p
A w poniedziałem chemie napisze, zakładając ze nie będzie elektrolizy i mega zaawansowanej chemi organicznej to powinno byc ładnie :]
"...P..."
Trzymam kciuki za maturzystów

Mi już się "System Eliminacji Studentów Jest Aktywny" zaczęła, jeden egzamin z grzywki, wyśpiewałam se piękną czwórkę, cała reszta w styczniu. Brrrrr.
QUOTE(dominisia888 @ 18.12.2005 13:10)
az tyle?? ja zdaje 3 obowiazkowe polski, angielski i matme (rozszezone, poza polskim rzecz jasna) i jako dodatkowe geografie... jesli chcesz uslyszec rade to nie ma sensu zdawanie tylu przedmiotow ilu mozna... bo tylko sie nameczysz a uczelnie biore pod uwage jeden albo dwa...
no tak. tylko, że tam gdzie chciałabym iść to biorą pod uwagę język dodatkowy, matmę i fizę. a u mnie z fizą kiepsko, więc jakoś się chce ratowac. ale jeszcze mam trochę czasu, więc pewnie mi się pozmienia w głowie.
powodzenia wszystkim piszącym jutro dodatkowy przedmiot
avalanche
18.12.2005 21:07
studniówka. 7.01.
no jaja.
ja przecież nie mam jeszcze sukni.
><
dominisia888
18.12.2005 21:41
a moje kochane rozowe VILO ma studniowke jak co roku w Hotelu Faltom w Rumi
http://www.hotel-faltom.com.pl/ naprawde fajne miejsce

a jest ona w Dzien Babci <lol>
Dorcas Ann Potter
18.12.2005 21:52
W dzień Babci? U mnie 24. Oczywiście mnie nie będzie za młoda jestem ;D.
dominisia888
18.12.2005 22:22
tam zaraz za młoda... trzeba znaleźć odpowiedniego faceta i tyle

:D
No i Panie delikatnie odeszły od tematu szkoły wkraczając w kwestię studniówkową

więc kontynuując wątek, ja mam 100-dniówkę dopiero 11.02. a garnitur (surdut) już zakupiłem, teraz tylko pozsotaje go nieco zwęzić i nogawki skrócić.
Jutro Matma. Na rozszerzonym trzeba będzie troszkę pokombinować, bo sporo materiału jeszcze nie przerobiliśmy w szkole a tak w ogóle to deltę umiem policzyć więc jest dobrze, no i pochodne w zadaniach z treścią też zastosuję
dominisia888
18.12.2005 23:02
jak uczen nie wie co liczyc liczy delte

slowa mojej psorki od matmy
Dorcas Ann Potter
18.12.2005 23:29
A ja śpię na matmie, bo facet powiedział, że "normy progranowe dla 1LO mam opanowane". I się nudzę.
A mnie na 100dniówkę nie wpuszczą.
QUOTE(Elvaralinde @ 18.12.2005 19:27)
Studium wokalno-aktorskie, second year
Już po historii. Nawet nie było tak źle. Podstawowy- jestem zadowolona. Rozszerzony-gorzej, ale może być.
Wniosek z matury- trzeba wziąść się za siebie, i to ostro
Syriusz_Black
19.12.2005 15:13
No ta podstawowa to w miarę...
A na wypracowaniu się poddałem, już nie miałem siły ani ochoty ;/
A studniówka 14.01 i dzisiaj jadę sobie po garniturek ... chociaż tyle po tej głupiej maturze...
avalanche
19.12.2005 15:21
a ja o mało nie dostałam ataku śmiechu na podstawowej. brakowało mi wiedzy w środku XP
ale to się co zrobi?
NADROBI! ;p
co do rozszerzonego. lepszy był chyba. chociaż przyznam szczerze, że czas gonił jeśli chodziło o przeczytanie tych tekstów źródłowych i odpowiedzenie na pytania. inna sprawa że czytałam czasem po 3 razy żeby zrozumieć XD a na wypracowanie pisałam drugi temat. matko odnoszę wrażenie, że jak nie bedzie na prawdziwej tematu z historii XX w. to polegnę
/cholera a stawiałam na litwe że będzie na normalnej. a tu próbna. eh/
Fakt podstawowa nie była zbyt trudna, chociaż zdażały się i podchwytliwe pytania, np Jadwiga jako król Polski. Miałam też problem z tą wieżyczką w meczecie. To był misztar? Ale ogólnie nie jest źle. Do maja się dopracuje szczegóły;)
nie misztar tylko minaret

Ja miałam problem z ostatnimi pytaniami. Tego jeszcze nie mieliśmy.
A i zawaliłam wypracowanie- tylko pół strony
avalanche
19.12.2005 16:45
pamietam z tym królem. pomyślałam sobie, że to niemożliwe żeby kogoś złapali na czymś takim XD strasznie mnie to rozbawiło.
no to ostatnie moze tak. tyle że ja z tego odpowiadałam na wosie i dostałam 5 nawet, a tutaj mnie matma zawiodła =/ myślałam o jednym, napisałam drugie. typowe moje zagranie ;p
ej a to ostatnie pytanie to co zaznaczyliście?
QUOTE(kruk @ 19.12.2005 17:03)
nie misztar tylko minaret

Architektura zawsze była moją słabą stroną

Te ostanie pytania to bardziej z wosu wiedziałam niż z historii. My też tego jeszcze nie mieliśmy.
Oczywiście moja szkoła nie pisała poziomu rozszerzonego, więc nie mam pojęcia czy dobrze by mi poszło. A jakie były tematy wypracowania?
avalanche-chodzi ci o sobory? Ja zaznaczyłam II Watykański
avalanche
19.12.2005 18:45
no ja też. ale niepokojące było u mnie w grupie to że dwie osoby zaznaczyły Trydent i pomyslałam że chyba zgłupiałam i o czyms nie wiem. co za trydent kruca.
tematy na rozszerzonym..II który pisałam to był stosunki między Polską a Litwą i Ukrainą w 1918-1922. w dużym skrócie. a pierwszy to były stosunki miedzy Królestwem Polskim a Wielkim Ks. Lit. w XIV i XV w. i czymś tam jeszcze, zapomniałam XD
Pawelord2
19.12.2005 19:18
Gdyby ktos chcial mimo wszystko ogladnac sobie odpowiedzi jak i inne arkusze to klikajcie tu:
http://matura.pioo.info/bo maturzysci zaskoczyli witryne cke niczym czerwiec drogowców...no ale cóż...
Ja pisalem chemie probna i zaawansowaną, była w moim odczuciu tak prosta że aż mi głupio za popełnione błędy...zadań których faktycznie nie wiedziałem było może ze 4 na całość... szkoda że to nie była prawdziwa ;p
"...P..."
A matematykę całkiem niezłą dowalili na próbnej. Na podst. nie wyrobiłem się z czasem ale w sumie zrobiłem jakeiś 7 zadanek a kombinatoryki nie tknąłem bo się jeszcze z nią na lekcjach nie zetknąłem. Na rozszerzonym zaczęły się schody, dali zadanko z indukcji matematycznej, jedno nawet na pochodną, czego się nie spodziewałem, dużo geometrii i ciągów. Odczucia raczej pozytywne ale dużo pracy mnie jeszcze czeka do maja.
Ja z matmy jestem niezadowolona. Wprawdzie podstawową mam kompletną, ale na rozszerzeniu dwóch zadań nie zrobiłam, a w innym walnęłam koszmarnie głupi błąd. W sumie nie wiem jakiego wyniku się spodziewać, ale zadowalający na pewno nie będzie. (Zadanie z czworokątem mnie zglebiło)
Dorcas Ann Potter
19.12.2005 22:14
Właśnie zobaczyłam maturę z historii. No, przyznam, że jestem z siebie zadowolona, rozwiązałam wszytsko z nielicznymi błędami. Mam jeszcze przed sobą 2 długie lata zanim będę musiała to przeżywać ;]. Myślałam, że pisaliście coś nmieco trudniejszego. W końcowej wypowiedzi z wahaniem wybrałam temat 1 i się rozpisałam ;]. Ogólnie jestem z siebie zadowolona i myślę, że za 2 lata dobrze mi pójdzie. ;]
EDIT: Poświęciłam na to niewiele czasu, ale mi nawet dobrze poszło ;D
ja tam wos robiłam z zamkniętymi oczami.
prościutkie.
Dorcas Ann Potter
19.12.2005 23:39
Gratuluję, ja to bym narazie miała problemy.
Powiinam się czuć usprawiedliwiona zważając na mój wiek
Syriusz_Black
20.12.2005 01:01
Veni, vidi i się zdołowałem jak zobaczyłem odpowiedzi....
Siadam i ryję historię...
No i WoS też.. chociaż muszę przyznać, że lepiej bym go napisał niż historię.. rzeczywiście był prostszy...
Tak czytam o tych Waszych maturach i dochodze do wniosku, ze stara matura latwiejsza. Z tego co pamietam, to nam probne zrobiono w marcu i na poczatku kwietnia i jakos tak sie czlowiek duzo nie uczyl. A przynajmniej nie nazbyt intensywanie w grudniu. Dopiero potem sie zaczelo.
Coz... dobrze, ze mnie ta nowa ominela

W kazdym razie zycze Wam powodzenia
Pawelord2
20.12.2005 23:25
e tam, biologia i chemia probna byla latwiejsza niz starsze typy;p fizyki jeszcze nie tykałem, nie mam nastroju ;p
"...P..."
no i jak tam poszło, he?
nikt nic nie mówi.
Matematyka - 66 / 60
Angielski - 98 / 87
Polski- 61
Chyba porozwiązuję sobie trochę tę waszą maturkę... Zobaczę, co mi w tej pustej mózgownicy jeszcze zostało.
polski 76/66
angielski 90/63
wos 76/78
historia sztuki 56/90
i powiem, że historia sztuki podstawowa była zajebiście trudna plus małoczytelne zdjęcia.
Próbna matura było dawno, dawno temu. Jak się czujecie teraz, na tydzień przed prawdziwym egzaminem maturalnym. Przygotowania ukończone? Jak przeczucia i nastroje? Wyluzowani czy spięci? Dzisiaj zaliczyłem ostatni formalny dzien w szkole - aż dziw bierze, że smutno mi się zrobiło. W koncu taka zgrana klasa, tacy nauczyciele. Trzy lata w liceum minęły nadzwyczaj szybko. Niestety. No a jutro uroczyste rozdanie świadectw. Potem jak zwykle pójdziemy zapić mordy do baru, a wieczorem "clubbing" - jeżeli można w ogóle mówić o takim zjawisku w Lublinie.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę