Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Szkoła
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92
em
zamiast obowiązkowej matmy będzie obowiązkowa religia.
moja mama dodaje: a na zpt będzimy robić moherowe berety. ole!

edit: właśnie rozwiązuję maturę z anglika smile.gif z podstawowego z zamkniętych miałam wszystko dobrze oprócz jednego, ale fakt, że teksty do słuchania czytałam z transkrypcji. drugi arkusz wygląda na tragiczny, trzeciego jeszcze nie przeglądałam smile.gif

edit2: skończyłam. podstawowa banalna :> rozszerzona dosłownie przesrana. odpadłam przy temacie rozprawkowym xD a listeningi nie były łatwe. ale myślę, że za rok sobie poradzę smile.gif
Illusion
To raczej nie nowina, bo o tym mówili już dużo wcześniej w wiadomościach. Od mojego rocznika matura z matematyki jest obowiązkowa, niestety sleep.gif
Ja tylko mam nadzieję, że do tego czasu się to zmieni i mnie to ominie. Oby sobie tą matematykę odpuścili, inaczej będzie źle. Ogólnie polacy raczej nie są w tym dobrzy.
Ale z tego co słyszałam podobno banały, jeżeli w ogóle mogę wierzyć ścisłowcowi.
Humaniści mają zdecydowanie gorzej.
kruk
Dzisiejszy angol nie był az taki zły(jak dla mnie) łatwiejszy od próbnego. Za to wkopali sie ci, ktorzy zrzynali od siebie - trzy "rzędy" były smile.gif

Matematyka obowiązkowa- Boze dzieki, ze mnie to juz nie spotka...
BlackOmen
QUOTE(Gem @ 05.05.2006 17:27)
Dupa nie matura. Może nie poszło mi najgorzej, ale czas kompletnie był nieadekwatny do zadań. W I części rozszerzonego 70 min to stanowczo za mało, a znowu na II cz. 110min za dużo. Wszyscy skończyli przed czasem wyp. pisemną, a kurde czyt. ze zroz. to ja dopiero byłam na 1 zadaniu a tam 15 minut do końca :|. Syyyyypa! Napisze list protestacyjny do min. oświaty!! Albo lepiej do samego Kaczyńskiego!
*

Pisz do ministra edukacji - Romana Giertycha user posted image
Hmm... patrzylem na amturke... mnie sie tam wzglednie prosta wydawala =P pewno jak ja ebde pisal dojebia mega trudna.
Pawelord2
kupa, z wszystkiego powychodzilem sporo przed czasem, tylko przerwy byly irytujace - 45 minut z czego 20 trzeba bezproduktywnie spedzic w klasach ;]
"...P..."
Zwodnik
Ano, ci, co przepisywali mają przeczesane. Jako, że o niczym nie poinformowali, ściągacze się złapią. Ale czy pomysł był dobry...hm..z jednej strony tak, bo pognebił oszustów, ale z drugiej...CKE powinna się chyba kierowac nieco innymi kryteriami niż kanary a autobusie ? Gdyby poinformowali o "grupach", nie łapali by ściągających, bo żadnych ściągających by nie było (zwłąszcza, że arkusze rozdawali losowo, a nie "rzędami" ) Mam mieszane uczucia.

Co do samej matury...poziom rozszerzony rzeczywiście prostszy niż na próbnej. Za to podstawka chyba ciut trudniejsza. 2 razy się walnałem na słuchaniu i marzenia o powrórce 100% poszły się kochać. Za to w drugim arkuszu jest bardzo dobrze (naprawdę łatwy był) 23/27. Dużo zalezy od trzeciego, ale wynik będzie raczej dość dobry.

A ta matematyka...troszeczkę demonizujecie. Wiem wiem, łatwo mi gadać bo sam zdaję matmę rozszerzoną absolutnie dobrowolnie. Rozumiem obawy, bo mnie też momentami niektóre zadania pzerażają, ale IMHO nie ma się czego bać. Co będziecie chcieli, zdacie i tak, a matura podstawowa jest na tyle prosta, że uzbieranie 30% nie powinno stanowić najmniejszego problemu, jesli się chodziło przez te 3 (ew 4) lata do szkoły smile.gif

Aha, i cieszę się z jeszcze jednego...nasz rocznik uciekł Giertychowi tongue.gif
Gem
QUOTE(BlackOmen @ 05.05.2006 20:32)
Pisz do ministra edukacji - Romana Giertycha user posted image
Hmm... patrzylem na amturke... mnie sie tam wzglednie prosta wydawala =P pewno jak ja ebde pisal dojebia mega trudna.
*

Wiesz, ja też tak myślałam. Ale głównie chodzi o czas. Naprawdę ciężko było w ciągu tam 40 min. dokładnie wczytać się w 3 dość spore teksty (wiadomo nie najprostsze) i rozkminić je tak na cacy. Jestem pewna, że 10-20 minut więcej i wszyscy by byli happy. A tak, po wyjściu z sali cała grupa zaklęła siarczyście...

Wyślę mu qpę w kopercie. Dokładnie to co myślę o organizacji czasu na maturze. smile.gif
Popieram przedmówcę, stanowczo za długie przerwy, kompletnie bez sensu.
em
Zwodnik - nam na egzaminie też nie powiedzieli, że są grupy. potem był zonk wink2.gif
Vilanda
a podobno boski roman wziął też pod skrzydła wyższe uczelnie.
kruk
dla mnie przerwy nie trwały aż tak długo... może to ze stresu dry.gif wkurzające było że musieliśmy siedzieć bite parę godzin. Szyje teraz mam taka sztywną i obolałą, że w ogóle nie mogę nią ruszać...Napiszę do pana ministra G., żądam od niego odszkodowania biggrin.gif

estiej: myślałem, że od siedzenia obolałe siedzenie się ma wink2.gif
Shell
Boże, już się nie moge doczekać mojej matury za 3 lata.
Juz mnie przeraza fakt, ze bedzie matma na maturze...chyba ich pogielo :/:/:/
Sadzac po tym co Romek wyprawia to beda niezle jaja.

Najwyzej zostane cukiernikiem!
Vilanda
shell, zawodówa to dobra szkoła, tam nie trzeba pisać matur - weźmy pod uwagę zapotrzebowanie na spawaczy ;d
kruk
wink2.gif matur nie ma, ale z to jest cos innego
Gem
Tia, szczególnie tych %, co to w bramie stoją. wink2.gif biggrin.gif
Shell
bede robic dziury w paczkach...

a tam egzamin kwalifikacji zaowodowych to chyba nic trudnego ;D
ciekawe co by bylo jakbym nawet tego nie zdala XD
Vilanda
zostałabyś politykiem? xd
Shell
chyba nie bardzo :/ nie te kurwiki w oczach ;d
Vilanda
może jesteś wysoka? (roman)
może jesteś czekoladowa? (endrju)
może masz kaczy dziub (kaczorek)
wybór szeroki ;d

/bez urazy, bez urazy
kruk
zeby byc politykiem trzeba skonczyc wyzsza szkole tarota w Rosji(to nawet wiece marszałkiem sie zostanie)
Shell
to ja ide na solarium, przede mna swietlana przyszlosc.

a jak mnie nie bede chcieli to ide do wyzszej szkoly tarota, jak mowi kruk ;D
Vilanda
wychodze z założenia, że żadna praca nie hańbi.

spotkamy się kiedyś w jednym rowie ;d

wogóle, matura za trzy lata, nie będę się martwiła na zapas.
Shell
wszystko przed nami Vi wink2.gif spotkamy sie w Rosji ;d
Vilanda
wertyński jest z rosji, proszę bardzo.

(vi, nie vil, proszę <;)
Shell
oks zmienilam na Vi ;]

ktos jeszcze jedzie na ten cudowny uniwerystet?;D
Syriusz_Black
Angielski był banalny smile.gif
1 błąd w podstawowym, na rozszerzonym zrobiłem 8 :/
Sumiko
niech Cię szlag Syriusz.
tematy były głupie, na próbnej o wiele przystępniejsze. pisałam o wydarzeniu sportowym i żeby wyczerpać limit słów wplatałam w co trzecie zdanie wyliczanki pt co mozna było kupić, kogo zobaczyć, co zjeść, w co zagrać. dobrze, że tam był numer, a nie moje nazwisko, bo niecierpię farmazonów.
Ahmed
Phi.../czyli wyraz moich raczej pozytywnych odczuć/
(i to w sumie byłoby na tyle co do mojego komentarza dotyczącego wczorajszej matury z angielskiego).
Geografia we wtorek, a w czwartek matematyka - i tu zaczną się schody pod górę.

a podobno boski roman wziął też pod skrzydła wyższe uczelnie.

wypluj te słowa dziewczyno! nieszczęscie za nieszczęściem. Najpierw W.P. Minister Łybacka a teraz El Romano.
em
A co wy gadacie. Od szkolnictwa wyższego mamy Seweryńskiego, i Bogu niech będą dzięki. Się będzie pchał nibyhistoryk oan gie do uniwerków ;p.
dominisia888
A ja nie wiem czy mam się cieszyc, ze mature zdaję za rok, niby nie może nic zmienić no bo przecież muszą poinformować nas o tym dwa lata wcześniej, ale z drugiej strony przeciez to jest ziom Romek i on może wszystko. Strach się bać.

Matury z religii może jeszcze nie wprowadzi, ale chce żeby liczyła się ona do średniej. Czeka nas państwo kościelne. Zobaczycie niedługo nauczyciele beda w habitach nauczać i prezerwatywa będzie slowem zakazanym.
em
przytoczę tu komentarz jednego z czytelników chomiksu:
"heh... na polskim chłopi i makbet z UK, a dzisiaj na angielskim list do kumpla z informacja, ze wyjezdzam z kraju do anglii... w pon. na wosie pewnie emigracja i struktury panstw zachodnich, a na historii wielka emigracja ... noo... i jest jazzy smile.gif)"
Ahmed
Wracając do tematu owej feralnej "wiewiórki". Należało się jedynie odnieść do wstępu do piosenki "Little Acorns" The White Stripes:

When problems overwhelm us and sadness smothers us where do we find the will and the courage to continue? Well the answer may come in the caring voice of a friend,a chance encounter with a book, or from a personal faith.
For Janet help came from her faith, but it also from a squirrel. Shortly after her divorce, Janet lost her father, then she lost her job.
She had mounting money problems. But Janet not only survived she worked her way out of despondency and now she says, life is good again. How could this happen? She told me that late one ??? day when she was at her lowest she watched a squirrel storing up nuts for the winter, one at a time he would take them to the nest. And she thought, if that squirrel
can take care of himself with the harsh winter coming along, then so can I. Once I ripped my problems into small pieces I was able to carry them,just like those acorns, one at a time.

Imho, wykapane opowiadanie Iwaszkiewicza, jedynie bohater główny zmieniony na kobietę i trawkę zastepują orzeszki. Sens i przesłanie mniej więcej takie samo. Ja nie wiem skąd Jack White wytrzasnął ten pomysł do tego utworu. Fascynujące ^^

A tak na serio: dobrze, że pisałem skromny podstawowy z polskiego ;]
Syriusz_Black
W poniedziałek WoS.. w sumie to najcięższa z matur będzie, któe zdaję... już wolę historię...
Sumiko
proszę cię wos jest akurat najłatwiejszy.
wystarczy troszenke bystrosci umyslu i wiedziec co sie dzieje wokol ciebie. probna byla banalna.
Gem
Ja mam geografię rozszerzoną we wtorek o ile się nie mylę. Trochę obawiam się części nie należącej do zadań z mapą, na próbnej były rodzaje gleb i ich pochodzenie... blah! Najgorsze co może być, to orogenezy i wszystkie rodzaje wy piętrzeń (fałdowania hercyńskie, kaledońskie... balbalbla. ), a raczej umiejscowienie ich w czasie... zawsze mi się to chrzani.
Shell
w poniedziałek jest chyba gegra? ale nie jestem pewna...
Gem
W poniedziałek WoS, a 09. maja geografia :|... no chyba, że ja coś popie****...
kruk
Dobrze podałaś smile.gif. Jutrzejszego wosiku się trochę obawiam ale nie tak ja historii. Wos obejmuje węższy zakres materiału, ale można się wyłożyć na tych nazwiskach (przynajmniej dla mnie to jest najgorsze), za to w historii problem jest z wypracowaniem i tu jest największy problem.
Pawelord2
juz jutro oralnie polski zdaje...
zeby bylo smieszniej zrobilo mi sie zapalenie ujscia slinianki przyusznej ;/
A potem juz tylko to co najlepsze...biologia...chemia...fizyka...no i angol ustny, ktory wszem i wobec olewam ;p
"...P..."
Syriusz_Black
QUOTE(Sumiko @ 07.05.2006 11:15)
proszę cię wos jest akurat najłatwiejszy.
wystarczy troszenke bystrosci umyslu i wiedziec co sie dzieje wokol ciebie. probna byla banalna.
*

Nam facet powiedział, że w tym roku będzie przerwalony...
Tu nie chodzi o bystrość umysłu tylo.. wiedzę trzeba mieć też...
Ahmed
a mam geografię rozszerzoną we wtorek o ile się nie mylę.

No to good luck! Też się będę męczył niemiłosiernie. Zapowiadali, że dowalą jakiś arcytrudny arkusz, by zrobić duży przesiew wśród zdających geografię. W zeszłym roku była łatwiutka, to w tym roku najwięcej maturzystów wybrało ją jako 3 przedmiot. CKE wyciągnęło odpowiednie wnioski.
Gem
No weeeeeeeeź!! Nie strasz... O_o

Ja dopiero dziś zaczynam sobie przypominać. Właściwie nigdy nie miałam problemów z tym przedmiotem i względnie lubię się uczyć geografii. Jest dość lekka i przyjemna w nauce, szybko można zapamiętać większość rzeczy, bo generalnie jest logiczna smile.gif... szczególnie jeżeli chodzi o nazwy. Opierają się albo na odniesieniu do cech, albo na łacinie, którą można nazwać uniwersalną. (np. nazwy sfer badań współczesnej geog; litosfera, hydrosfera, pedosfera, procesy endogeniczne, orogeniczne, epejrogeniczne... etc.) No, przynajmniej takie jest moje zdanie. smile.gif

Ahmed... Gd luck 2 U too. wink2.gif
Ahmed
Geografię mam w genach ;>
Jutro to będzie lajcik. Podstawa chyba nie będzie przysparzać większych problemów. Rozszerzenie - nic nowego nie wymyślą, mogą jedynie pytać o najdrobniejsze szczegóły. No ale wiedzę mam chyba ugruntowaną, bo to jedyny przedmiot (obok "najświętszej" matematyki) którego się w mairę regularnie uczyłem podczas nauki w liceum.

Gem, a matematykę zdajesz? ;] Czy nie należysz do tej kategorii samobójców?
Pawelord2
hell yeah, polski ustny 20/20 ;p
panie z komisji sie do mnie usmiechaly, ja do nich i w ogole zero stresow niepotrzebnych ;p
"...P..."
Gem
QUOTE(Ahmed @ 08.05.2006 15:15)
No ale wiedzę mam chyba ugruntowaną, bo to jedyny przedmiot (obok "najświętszej" matematyki) którego się w mairę regularnie uczyłem podczas nauki w liceum.

Gem, a matematykę zdajesz? ;]  Czy nie należysz do tej kategorii samobójców?
*

Nie, nie jestem samobójczynią i nie przepadam za matematyką.
kruk
jak dzisiaj humorek po wosie? u mnie nie najlepiej... takie sobie było
Mira
niby ten wos był banalny, ale jednak... jakoś mnie nie zachwycił ;/
kruk
policzyłam, bede mieć cos tak 70-80%... to tak sobie. A jak poradziliście sobie z SDLP smile.gif ale beda mieli ubaw, jak beda czytali te wymyslone partie. Moja radosna tworczosc to socjaldemokratyczna lewica polska smile.gif
Mira
ja bede miec tez coś koło 70-80% w zaleznosci ile za list otrzymam... i jakos mnie to nie zachwyca ;/
też mnie to zastanowiło z SDLP. wymysliłam jakąs partie i ot co tongue.gif
no ale teraz dadza nam punkcik gratis smile.gif

a co myślicie o rozszerzonej?
tematy jakies takie dziwaczne były... to moje odczucie ;/
pisałam na 1 smile.gif
kruk
Ja tez wziełam 1. Większośc moich znajomych tak zrobiło. Strasznie pokręcone było. Nawet nie mam ochoty sprawdzać. A wypracowanie to prawdziwe wodolejstwo było biggrin.gif
em
Jestem świeżo po lekturze arkuszy (i odpowiedzi) i jakiś dziwny mi się ten WOS wydał. Podstawowa na oko zdecydowanie prostsza, a rozszerzony mi polski przypominał - nic tylko "zdaniem autora" i "zdaniem autora" biggrin.gif
ech, muszę przed przyszłym rokiem jakoś bardziej nad tą biurokracją przysiąść.
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.