właśnie propos prac pisemnych na polskim
zna ktoś stronę na której są wszystkie tematy które dotychczas były na maturach i na próbnych?
szczególnie chodzi mi o te z Lalki
Kurde, srednia 4.9.
Damn, ciezko bede mial za rok.
Na próbnej a propo "Lalki", był jej fragment, i trzeba było odnieść się też do całości "Kordiana" i opisać cywilizacje zachodnioeuropejską w oczach bohaterów tych utworów.
Trudny temat, jeżeli ktoś nie czytał lektur.
Dokładny tytuł:
"Romantyk i pozytyiwsta (Juliusz Słowacki i Bolesław Prus) w kontekście ideałów swojej epoki oceniają cywilizację zachodnioeuropejską. Porównaj obraz Zachodu zawarty w poniższym fragmencie "Lalki" z tym, który znasz z "Kordiana" Zwróć uwagę na znaczenie podróży po Europie w życiu bohaterów."Matura Może tutaj coś znajdziesz :- )
I wlasnie dlatego ciesze sie, ze pisze rozszerzona.
Dzięki, ale chodzi mi o temat przyjaźni łączącej Rzeckiego i Wokulskiego.
Kobro nie martw się jakoś nie pałałam entuzjazmem do olimpiad =P
vold, samo wyjdzie zobaczysz wcale nie bedzie cieżko, ale jak już mowilam po co nam świadectwa z paskiem, nie ma to jak giertychowski przelicznik ;D
Tylko rocznik '88 ma przelicznik. Reszcie sie poszczescilo :P
no niestety, no mamo dlaczego mnie nie urodzilas zaraz po slubie, tylko czekalas cholera ;D
QUOTE(Anet @ 21.04.2007 15:59)
vold, samo wyjdzie zobaczysz wcale nie bedzie cieżko, ale jak już mowilam po co nam świadectwa z paskiem, nie ma to jak giertychowski przelicznik ;D
No nie wiem, to znaczy jakbym się ogarnął to może dałbym radę, ale pewnie biologia i matma jak zwykle będą mi zaniżały średnią [kurde, chemia na szczęście mi odchodzi].
A o czym w GDA myślisz?
Zastanawiam się czy [jeżeli] nie pojechać gdzieś na studia do innego miasta. W pewien sposób uwolnić się chcę.
Ja bym jechala. Znaczy - co ja gadam - ja jade :P Studiowac w Gnieznie nie mam zamiaru, mimo ze mamy filie UAMu. Poznaniu, adsum!
tego co bym chciała, a co moge to jest jak na lekarstwo. Chciałbym prawo, może jakaś skandywistykę. a dla relaksu bym poszła na TiR na AWFie

ja za to za cholere nie zostane w olsztynie, o nie!
edit: nie ladniej? xP /E
LilienSnape
24.04.2007 14:26
od dzis jakos za specjalnie nie lubie ogrodow.
Słyszałam że testy nie były ni trudne, ni łatwe.
No i te ogrody. Z roku na rok coraz dziwniejsze tematy dają.
LilienSnape
24.04.2007 14:41
nie test byl wyjatkowo latwy. tylko temat rozprawki dosc idiotyczny ;p
Hurra hurra, skonczylam pisac ramowy plan prezentacji. I.. hmm.. nie mam co robic xD
jak to nie masz! stukaj, matura cie zje XD
Geeez, prawie zawaliłam zaliczenie ćwiczeń z infy gospodarczej.
Jednak na studiach człowiek się uczy kombinować...
Dzis ostatecznie skonczylam liceum. Jestem bezrobotna bez prawa do zasilku. Uiii!
Nie tylko Ty ;]
Myślałam że dostanę stypedium czy coś, a tu lipa. Dali mi pen-drive'a, encyklopedię multimedialną, i takie tam bzdety. Przyda mi się jedynie potężny słownik polsko-angielski i angielsko-polski.
Cieszę się jedynie z wieży od taty ;]
W ogóle się nie czuję że to koniec mojej licealnej edukacji.
A ja tak troche zostalam z wielkim niczym - do indeksu na polonistyke zabraklo mi 2 punktow, bo z jednego testu z kultury jezyka mialam 4,5 a nie 5,0 -_- Czuje sie troche niedoceniona :P
Nie martw się, ja też ;]
Co mi po bryloczku : P?
hm, skończyłam szkołę. w zasadzie nie czuję się jakoś inaczej niż przedtem oO.
Ja chyba sobie jeszcze do konca nie zdalam z tego sprawy. Moze po maturze to do mnie dotrze.
ja to pewnie poczuję dopiero jak się będę z teatrem żegnać po premierze (gramy pod koniec maja).
ale dostałam fajne książki

trzy tomy dzieł Kubiaka (przyda się), Imię Róży, księgę anegdot... i medal + koperta :>
phew, a ja biedny musialem sie zadowolić napolełonem od wychwawczyni xd
No i widzicie? Są rzeczy straszniejsze jak matura.
Pawelord2
26.05.2007 13:34
szfpyte, zaczyna się...
Otóż pod oknami szaleją pijani studenci bo medykalia2007 trwają, wczoraj byłem, bawiłem się świetnie a dzisiaj zasiadłem do nauki, dura necessitas ;/
Powyższe łacińskie krótkie przysłowie jest tu na miejscu bo pierwsza w kolejce łacina, już we wtorek...Nulla est medicina sine ligua latina jak mawiają a ja tej łaciny zmęczyć nie mogę. Zaraz potem chemia, nauki której sensu nikt nie jest w stanie wytłumaczyć. A na sam koniec, 13 czerwca serwujemy to co najlepsze. Z 530 pytań przerobiłem 200, w ślimaczym tempie do przodu...i nienawidzę maturzystów...chodzą i piją piwo korzystając z pogody i wolnego.
"...P..."
Dziwnie miec wakacje. Nie ma co z czasem robic! xD
A kiedy ich nie ma źle, kiedy są, czasu za dużo. Swoją drogą wolę dużo czasu, niż nagonka przed klasówka testem, sprawdzianem.
Dawajcie mi wasze zadania domowe, porobie w chwili wolnego xD Ale nie gwarantuje wysokiej jakosci jesli to bedzie np. fizyka ^_^"
fize moge robic. ale na wiecej niz 3 nie liczcie xD
Aż tak Ci tęskno do szkoły?!!
Pawelord2
29.05.2007 08:55
ostatnimi czasy troche padało i burzowo było,gdy siedzieliśmy na parapecie w taką właśnie burzliwą pogodę mnie i mojego współlokatora naszło pytanie:
Skąd w czasie burzy bierze się huk zaraz po błysku? (chodzi mi o sam mechanizm powstawania owego dźwięku, grzmotu, reszta nie stanowi tajemnicy)
pewnie wikipedia zna odpowiedz ale wykażcie sie ;]
"...P..."
W fizyce takzwany grom dźwiękowy to efekt akustyczny towarzyszący rozchodzeniu się skośnej fali uderzeniowej. Wytwarza go każdy obiekt poruszający się z prędkością naddźwiękową jak piorun czy pewien hamerykański bombowiec Hustler.
Pozatym.
Akustyka ssie.
nie dobijaj. na jutro mam 3.
Avadakedaver
31.05.2007 18:24
QUOTE(Eva @ 28.05.2007 21:54)
Dawajcie mi wasze zadania domowe, porobie w chwili wolnego xD Ale nie gwarantuje wysokiej jakosci jesli to bedzie np. fizyka

"
to ja chce projekt okna wystawowego xDDDDDD
i naucz sie za mnie właśnie na fizyke jutro bo mam papcia z jakiś... przemian izohondrycznych
izochorycznych ignorancie xD
Avadakedaver
02.06.2007 00:07
jezeli na cialo lub ukłąd ciał działa stał niezrównoiwżona siła ot ciało lub układ ciał porusza sie ruchem jednostajnym przyspieszonym lub pozostaje w spoczynku? to jest to?

uwaga,
mowie
w poniedizalek poprawiam bom nie zabrał dzienniczka dzisiaj

żomdzi niom prawo Charlesa, ktore mowi ze dla stałej masy gazu w przmeianie izohondrycznej przy stalej objetosci stosunek cisnienia do temperatury bezwzglendej jest wielkoscia stałą.
czyli ze jak V=constantynopolitańczykiewicz to P/T takoż jest constantynmopolitańczykiewic.
jeszczu umiem dwie!!
jezu, co sie ze mnądzije?
w środe się uczyłem na towarówę. w piątke isę uczyłem na fizykę. jeszcze robie zadanie z rach. i referat musze zrobić (jak wszystko pojdzie po mojej mysli to wrzuce na youtube'a, bardziej oryginalnego nie widzielićie nigdy)
/edit
jezu ale gupi post.
No. izochoryczną opanowałeś.
Jeszcze izobaryczna i izotermiczna. a potem caly cykl pracy silnika cieplnego, praca wykonana przez gaz i nad gazem, plus idealny silnik Carnota. O czyms zapomniałem? :>
cykl Otta, cykl Diesla i pare innych takich
przebog, chyba student przemowil xD
no nie mow ze nie miales tego na matfizie bo strace do MENu resztki szacunkuXD
Avadakedaver
03.06.2007 00:49
nie no, tamte dwie umiem, ale co to silnik to już wyższa szkoła gotowania na gazie. do tego wykresu jednego nie mogę znaleźć i umiem taką fajną definicję "gaz doskonały to gaz który spełnia wymagania gazu w każdych warunkach" czy jakoś takoś.
i tak dostane inne pytania, jak na matmie
grzesio ma trzy lata, kasia jest o dwa lata starsza od swojej mamy która pięć lat temu miała tyle co jej dziadek kiedy rodził brata mamy, a jednocześnie tyle ile grzesio bedzie miał za sześć lat.
pytanie: ile zarabia Marcin?
QUOTE(MisieK @ 02.06.2007 16:57)
no nie mow ze nie miales tego na matfizie bo strace do MENu resztki szacunkuXD
a trac xD
Syriusz_Black
03.06.2007 10:03
No ja już mam wszystkie zaliczenia

3 państwowe i jedno 4

Teraz zaczynają się egzaminy

:
środa - logika
piątek - łacina
sobota - historia filozofii (k...., po ch.. mi to!)
potem 2 tygodnie przerwy i historia prawa i prawo rzymskie i koniec! Ja chcę do pracy za garnicę
gaz doskonały to gaz który spełnia wymagania gazu w każdych warunkach
XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
5 - laboratorium językowe
11 - wstęp do kultury
13 - literatura
15 - pismo
15 - historia nie wiem jak oni chcą n zrobić dwa egzaminy jednego dnia =='
20 - konwersacje
23 - praktycna nauka języka część pisemna
25 - językoznawstwo
plus gdzieś tam jeszcze gramatyka (nie wiadomo jescze) i praktycznej cześć ustna.
i wszystkie zaliczenia kończymy egzaminami oł je.
Pawelord2
04.06.2007 20:45
heh, wlasnie ucząc się chemi na jutrzejszy egzamin z chemi(raczej już mam go w plecy a nie należę do osób płaczliwych) natknąłem się na nazwę - (uwaga - popatrzcie najpierw tak zeby objąć wzrokiem całość - wygląda jak zlepek literek bez sensu nie? ;])
sjalozyloglikozylolosfingolipidy
to tak o, dla jaj ;p
"...P..."
Po samym tytule tego tematu możecie sie domyślić czego on będzie dotyczył. Usłyszałam bowiem (wielu z was pewnie też), że szanowny pan Roman Giertych wpadł na kolejny pomysł, który podobno ma "poprawić" polską edukację, w co ja osobiście nie wierzę. Przechodząc do rzeczy...minister edukacji zaproponował, aby szkoły podzielić na żeńskie i męskie wspominając coś o różnicach między tymi dwoma "gatunkami". Mi samej ten pomysł wydaje się niedorzeczny. Nie chciałabym być w szkole z samymi dziewczynami. Chyba bym zwarowała - ordynarnie mówiąc. Narazie to tylko pomysł...ale kto wie...może dojdzie do realizacji. A wy co o tym myślicie?
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami
kliknij tutaj.
kulturystyka trening na masę