Help - Search - Member List - Calendar
Pelna wersja: Szkoła
Magiczne Forum > Talk Show > Talk Show
Pages: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92
Ramzes
Nowe porządki po ostatnim Ministrze. U mnie był spokój na przykład, ale wiem, że w pierwszych klasach mojego liceum nauczyciele na dzień dobry robią testy sprawdzające wiedzę po gimnazjum blink.gif a wcześniej tego nie było, więc nie wierzę, że nagle sami z siebie coś takiego wymyślili. Mamy co prawda od dwóch lat nowego dyrektora, ale w zeszłym roku też tego nie było.
Golden Phoenix
Ramzes,
a u mnie testy na wejściu do liceum były normalnością. Nauczyciele po prostu dostają zbieraninę uczniów z różnych gimnazjów o różnych poziomach i muszą się rozeznać się na czym stoją. W mojej klasie wszyscy po gimnazjum mieli świadectwa z paskiem, co wcale nie przełożyło się na ich inteligencję czy rzeczywistą wiedzę...

Przemku i Emotikonko,
jejku, jak ja was dobrze rozumiem. Coś mi mówi, że ja też nie studiuję tego, co sprawia mi przyjemność. A po skończeniu tych studiów widzę przed sobą dużo możliwości np.:
- praca w Realu na stanowisku sprzedawca-kasjer
- praca w sklepie z pamiątkami
- praca na UMK w charakterze sprzątaczki
itd. biggrin.gif
Ramzes
Wiem, że w niektórych liceach robi się takie testy na początku roku. Może trochę to źle zabrzmiało, dlatego powiem wprost- nie winię za to Giertycha tongue.gif chodziło mi tylko o to, że do tej pory czegoś takiego nie było u mnie. Był jedynie test z angielskiego już 1 września, ale tylko po to, żeby rozdzielić ludzi na odpowiednie grupy zaawansowania.

QUOTE(Golden Phoenix)
W mojej klasie wszyscy po gimnazjum mieli świadectwa z paskiem, co wcale nie przełożyło się na ich inteligencję czy rzeczywistą wiedzę...

Po pierwsze inteligencja nie ma nic wspólnego z wiedzą wink2.gif
Po drugie znam to, wiemy przecież, jak wygląda nauka w gimnazjum (no przynajmniej u mnie poza paroma przedmiotami oceny się dostawało w zasadzie za nic).
Zeti
QUOTE(avalanche @ 05.09.2007 20:20)
dziwne te wasze szkoły. mnie nigdy nie serwowano na początek roku mega odpytywań. i to jeszcze z poprzednich lat. szok.
*

Nowa nauczycielka chce sprawdzić jak nas nasz poprzedni nauczyciel (notabene nasz dyrektor) nauczył.
martusza
Jezu oni to by tylko sprawdzali i sprawdzali...
Golden Phoenix
Po pierwsze inteligencja nie ma nic wspólnego z wiedzą wink2.gif

Zgadza się, ale z własnego doświadczenia szkolnego mogę wyznaczyć zależność:
Poziom wiedzy jest wprost proporcjonalny do poziomu inteligencji.
Oczywiście nie jest to zależność bez wyjątków i odstępstw, bo rzeczywiście można być inteligentnym a obijać sie rekordowo wink2.gif
Zeti
Jezu oni to by tylko sprawdzali i sprawdzali...

I nie mają nic innego do roboty, tylko przygotowywać sprawdziany, testy, kartkówki, oraz sprawdzać co tam umiemy dry.gif No ale w końcu im za to płacą z naszych podatków. dry.gif

Zgadza się, ale z własnego doświadczenia szkolnego mogę wyznaczyć zależność:
Poziom wiedzy jest wprost proporcjonalny do poziomu inteligencji.

Ja, jak to mi wychowawca powtarza jestem inteligentny, ale leniwy. Gdybyś chciał, to w tym roku miałbyś powyżej 5,2 ale ty chcesz sie do dobrej szkoły dostać... Takie teksty słyszę ma okrągło. Ale powiedzmy sobie, czy 4,92 to zła średnia?
Golden Phoenix
Przecież 4,92 to jest dobra średnia, jeżeli dobrze napiszesz test to dostaniesz się gdzie będziesz chciał. Olać wychowacę, który ma jakieś chore ambicje (pewnie podniesienia średniej klasy).
Zeti
Nie, wychowawcę bardzo lubię, tylko czasami coś go napada. Ale w tym roku chcę mieć równiutkie 5,0 *marzy*
Golden Phoenix
Mi zawsze wf zaniżał średnią laugh.gif Musiałam się nastarać, żeby nadrobić tą 4 innym przedmiotem laugh.gif
Zeti
Może to dziwne, ale mi też. Niezbyt lubię grać w piłkę nożną, itp. Ale z Geografii (a wcześniej przyrody) zawsze mam szóstkę.
Potti
w mojej szkole mam testy i pytają, było tak już przed Giertychem. tylko, że najwyższa kara za brak wiedzy to kompromitacja jak na razie. co zresztą i tak póki co mi się nie zdarzyło, za to nawet właściwie bez nauki już mam dość, dojazdy sux. no, ale ej czekałam na to tak długo i mam szafki, i Nowy Świat za zakrętem, i włoski. nie narzekam =)
PrZeMeK Z.
Ale z Geografii (a wcześniej przyrody) zawsze mam szóstkę.

Ech, gimnazjum...
*wspomina dawne, dobre czasy i roni łezkę*
Golden Phoenix
Ech, gimnazjum...
*wspomina dawne, dobre czasy i roni łezkę*

Oj tak. Wbrew temu co mówią wszyscy specjaliści o szkodliwości gimnazjów i o tym, że zamyka się dzieciaki w wieku dojrzewania razem itd., to ja wspominam gimnazjum jako najfajniejszy okres mojego życia. Po tym jak wydostałam się z podstawówki, w której nie miałam ani jednej przyjaznej duszy i przed liceum, w którym powoli zaczynało człowieka dosięgać dorosłe życie. To były fajne czasy, bo nauki nie było nie wiadomo ile i najlepsze przyjaźnie z tego okresu mam smile.gif
Child
liceum rox.

za rok ten wpis pewnie zmieni sie na studia rlz xD
abstrakcja
Powiem tylko tyle, ze tak zrypanego planu lekcji, jak ten obecny, w zyciu jeszcze nie mialam. Dziennie wstaje o 6, wychodze z domu przed 7, a wracam okolo 18. Dojda mi 'zajecia ponadprogramowe' to bede wracala 2x w tygodniu o 21. :/ I gdzie tu znalezc czas na nauke? ;/
DAJCIE SPOKOJ.
Ja chce z powrotem wakacje biggrin.gif
harolcia
Nic mi nie mów o planie. Dzisiaj dowiedziałam się, że będę musiała chodzić na "dodatkowe obowiązkowe zajęcia z niemieckiego", na których nauczycielka z Niemiec, tzw. lektor, będzie przygotowywała nas do DSD 2, czy jaki tam inny certyfikat jest. Oczywiście, nie wiadomo, czy wszyscy ( w tym ja), będą to zdawać, ale wszyscy muszą na te lekcje chodzić. Jakby 5 niemieckich to za mało było :/

A plan też mam jakiś taki zrypany. Siedzę w tej szkole i siedzę i wyjść z niej nie mogę... A to dopiero początek
Eva
A ja jutro ide do szkoly. Na kiermasz, ksiazki sprzedac ;>
Zeti
O ja mam w piątki na siódmą dziesięć, a tak, to zawsze na ósmą. kończę o 13:35 codziennie oprócz wtorku (15) i piątku (12:40) Jak to przyjemnie być ostatnią klasą mam mniej lekcji w tygodniu niż szósta klasa biggrin.gif
Potti
Abstrakcja, masz codziennie 9 lekcji? co to za szkoła i klasa?
Zeti
Jakiś LO na pewno. W gimnazjum jest max. osiem lekcji. Już niedługo się będę musiał przestawiać na dziesięciogodzinny system dry.gif
Potti
no ja wiem, sprawdziłam datę urodzenia. ale o tym, żeby codziennie ktoś miał 9 godz w LO nie słyszałam, chyba że w IB.
Zeti
Może gdzieniegdzie wypadają jakieś okienka?
em
okienka? eee. nie w liceum i na pewno nie w gimnazjum.
ja nawet w najgorętszym okresie drugiej klasy LO nie miałam więcej niż średnio 7h dziennie. bo to daje 35 tygodniowo. i tyle miałam max w całym moim szkolnym życiu.
Child
okienka w liceum - owszem. czasam na dwoch z rzędu szło sie grac w nogę/ping-ponga/bilarda ;p
em
blink.gif
u nas funkcję takich okienek spełniały lekcja religii i wychowawcza pod rząd :>
Zeti
Dodali nam lekcję przygotowawczą do testu, i przeniesiono ją na piątek, na lekcję 0 czyli na 7:10.

Emoticonka widzę, ze zmieniłaś nicka.
em
demek mi zmienił czarodziej.gif
Child
czemu nie emo? tongue.gif

a temu tongue.gif
abstrakcja
QUOTE(Potti @ 06.09.2007 21:22)
Abstrakcja, masz codziennie 9 lekcji? co to za szkoła i klasa?
*

Codziennie 8 lekcji, ale wlaczam w to dojazd.
LO , profil humanistyczno -teatralny.
Lilith
codziennie 8?
podaj swój plan lekcji
tak z ciekawości proszę
Eva
40 godzin tygodniowo, niezle ich musza meczyc.
Potti
zapytałam w sumie, bo myślałam, że może jesteś w IB (2 i 3 kl to 9 lekcji/tyg i czasem po 4 w weekendy podobno, nie wiem ile w tym prawdy).
w każdym razie i tak się nieźle wpakowałaś, w dobrych szkołach w Warszawie jest na ogół 35 albo mniej nawet (ja mam 35, a kolega w pierwszej szkole w rankingu 34).
GrimmY
QUOTE(Eva @ 08.09.2007 15:16)
40 godzin tygodniowo, niezle ich musza meczyc.
*

uczyłem się w starym systemie i jak dobrze pamiętam, to nowy miał zapewniać lepsze nastawienie na ucznia, znaczy się żeby się nie uczyć wszystkiego po trochu jakby każdy miał profil ogólny, tylko nastawianie na profil. znajomi, którzy kończyli w tym roku liceum twierdzą, że to jeden wielki bullshit wink2.gif (swoją drogą w klasach 1-3 miałem średnio 38 godzin i dopiero w 4tej klasie był względny luz, bo zeszło do ledwo 33;p)
kObra.
Też miałam przeważnie po 8-9 godzin dziennie. Najmniej to chyba 6 :/
Ech, muszę na indeks wpłacić :/ i internetową legitymację studenta.
Zdziercy. 21 złotych.

Dostałam mundurek xD....W pracy xD
Yep! xD

BTW, jest ktoś na StudentIX'ie?
PrZeMeK Z.
Ja mam 31 godzin, ale trzy razy w tygodniu na dziewiątą :/ Czyli standard.

*Wzdycha ciężko i idzie z zazdrości gryźć palce*

W mojej szkole dwa lata przed moim pierwszym rokiem zlikwidowano profil humanistyczny, bo mało osób go wybierało. I tak wylądowałem na geografii i wosie :/
Zeti
I tak wylądowałem na geografii i wosie :/

Ja bym chciał mieć taki profil z WoSem. Ale jest tylko Geografia, Biologia, Historia. Tylko WoSu brakuje do listy moich ulubionych przedmiotów.
Ramzes
U mnie w liceum na humana jest zawsze najwięcej chętnych, ja sam zresztą tam wylądowałem dementi.gif tylko jak dla mnie za mało mamy lekcji angielskiego (a to jeden z przedmiotów rozszerzonych w profilu)

A co do lekcji ja mam 30 tygodniowo (przy czym w piątek- 4 dementi.gif biggrin.gif)
PrZeMeK Z.
WOS - Wkurwiający Ogromnie Shit.

Jak dla mnie przynajmniej.
em
QUOTE(kObra. @ 08.09.2007 16:04)
BTW, jest ktoś na StudentIX'ie?

si.

hm, ja w jednym z najlepszych liceów w okolicy miałam system (o ile dobrze pamiętam...) jakoś 35/37/27. zdawalność matury 100%, jakieś 85% dostaje się na studia (jeśli wierzyć statystykom), więc grunt, to się nie przemęczać

harolcia
QUOTE(PrZeMeK Z. @ 08.09.2007 18:33)

*Wzdycha ciężko i idzie z zazdrości gryźć palce*

W mojej szkole dwa lata przed moim pierwszym rokiem zlikwidowano profil humanistyczny, bo mało osób go wybierało. I tak wylądowałem na geografii i wosie :/
*

U mnie w LO są 3 klasy humanistyczne :
- humanistyczno-lingwistyczna (językowa)
- humanistyczno-publicystyczna (dziennikarska)
- humanistyczno-prawna (prawna)

U mnie w liceum na humana jest zawsze najwięcej chętnych, ja sam zresztą tam wylądowałem dementi.gif

U mnia zawsze 3 profile są najpopularniejsze - mat-inf, hum-praw i biol-chem.

Zgadzam się całkowicie!!
PrZeMeK Z.
Po prostu nie widzę żadnego sensu w uczeniu się tego sztucznego, wymyślonego na siłę przedmiotu. Nigdy nie byłem dobrym obywatelem.

U mnie w LO są 3 klasy humanistyczne :
- humanistyczno-lingwistyczna (językowa)
- humanistyczno-publicystyczna (dziennikarska)
- humanistyczno-prawna (prawna)

*Wzdycha raz jeszcze i zaczyna gryźć palce u nóg*
U mnie są:
- informatyczna
- biologiczno-chemiczna
- fizyczno-matematyczna
- społeczno-prawna (wos i historia)
- matematyczno-językowa
- europejska (wos i geografia)
Tak więc wybór żałosny :/
harolcia
Rzeczywiście nieciekawie.
A nie chciałeś iść do społeczno-prawnej? Wydaje sie być "bardziej" humanistyczna niż europejska
Zeti
QUOTE(harolcia @ 08.09.2007 21:42)

Zgadzam się całkowicie!!
*

To w dużej mierze zależy od nauczyciela.
Ramzes
W moim roczniku:
-humanistyczna (hist-wos)
-przyrodnicza (biol-chem)
-ekonomiczna (mat-wos-geo)
-politechniczna (mat-fiz-inf)
-językowa (niemiecka)
-językowa (francuska)
-sportowo- artystyczna

A w obecnym roku:
-humanistyczna
-przyrodnicza
-ekonomiczna
-politechniczna
-informatyczna
-językowa (połowa- rozszerzony angielski, połowa- francuski)
PrZeMeK Z.
To w dużej mierze zależy od nauczyciela.

Zgadzam się całkowicie.

Rzeczywiście nieciekawie.
A nie chciałeś iść do społeczno-prawnej? Wydaje sie być "bardziej" humanistyczna niż europejska

Ja wtedy byłem jeszcze głupszy niż teraz. Oto moje powody, dla których jestem dziś gdzie jestem:
- wos kojarzył mi się z dyskusjami na temat alkoholizmu czy praw człowieka, jak w gimnazjum
- nie czułem się dobry z przedmiotów ścisłych
- moja najlepsza koleżanka szła na profil europejski i chciałem być z nią w jednej klasie (panicznie bałem się liceum; oczywiście trafiliśmy do różnych klas)
- nie czułem się przekonany do historii
- po pierwszym miesiącu zastanawiałem się nad przeniesieniem do klasy społecznej (choć w sumie geografię lubię), ale bałem się znów przechodzić przez cały proces poznawania nowych ludzi i aklimatyzowania w nowym otoczeniu.

Głupie, prawda?
harolcia
Rzeczywiście trochę głupie, ale też naturalne smile.gif Poznawanie nowych ludzi jest czasem stresujące.

A co do WOSu - mam okropnie nudnego nauczyciela...:/ Facet może i ma wiedzę, ale nie potrafi jej przekazać, dodatkowo godzina robi - 8 lekcja w piątek (od 14.35-15.20)
PrZeMeK Z.
Ot, przykład tego, że wybieranie swojej kariery w ostatniej klasie gimnazjum (bo tym de facto jest wybór liceum) jest niemądre.
Zeti
Wcale nie, coś czuję, że ze mną będzie podobnie.

- moja najlepsza koleżanka szła na profil europejski i chciałem być z nią w jednej klasie (panicznie bałem się liceum; oczywiście trafiliśmy do różnych klas)

Jej, jakbym chciał, żeby moja przyjaciółka była ze mną w jednej klasie, albo chociaż w jednym LO, albo chociaż jakiś kumpel. Może się zdarzy?
Dwa lata temu połowa (12 osób) z klasy IIIb mojego gimnazjum dostało sie do tego samego LO, na ten sam profil, do tej samej klasy.
Cuda sie zdarzają. smile.gif
Ale chyba się nie powtarzają sad.gif
harolcia
Trzeba wierzyć w cuda, niektóre się spełniają. Ja raczej miałam to szczęście, że z przyjaciółką dostawałyśmy się wszędzie razem, więc teraz jesteśmy w tej samej klasie chyba 11 czy 12 rok XD szaleństwo! A Zeti, nie martw się, w szkole zawsze znajdzie się ktoś, z kim się zaprzyjaźnisz smile.gif takie znajomości rozwijają *mówi to ta, która ma raczej zamknięta grono przyjaciół*.
Miałam chyba to szczęście, że od 1 gimnazjum wiedziałam, do jakiej klasy chcę iść... no prawie, zawsze był wybór : albo biol-chem, albo lingwistyczna smile.gif
To jest "lekka wersja" zawartosci forum. By zobaczyc pelna wersje, z dodatkowymi informacjami i obrazami kliknij tutaj.

kulturystyka  trening na masę
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.